söndag 2 februari 2014


En snabbtitt på underklädesmodeföretaget

Björn Borg


Jag fick för några år sedan ett erbjudande av en bekant att köpa billiga (fejk) märkeskalsonger. De var från Kina. Det visade sig att väldigt många av kalsongerna var märkta med just Björn Borgs logga, och det var inte vackra produkter. Med det i åtanke antar jag att det kan ha varit svårt att få ett bra mottagande av allmänheten när man försökte ta sig in på den kinesiska marknaden. Men det kinesiska kapitlet är nu förbi och alla kostnader relaterade till expansionsförsöket ska ligga bakom dem. Kan det här innebära att en vändning är nära? Min teori: Nej. Jag tror inte på en vändning i dagsläget. Björn Borgs styrka som placering har varit direktavkastningen, och när vi tittar på hur mycket de delat ut de senaste åren är det en sak som sticker ut.

2012 - Vinst: 4.19kr - utdelning: 4kr
2013 - Vinst: 2.11kr - utdelning: 3kr

Förra året delade man alltså ut 142% av sin vinst. Pengarna som delas ut måste självklart komma in någonstans, och företaget tog ett obligationslån på 200 miljoner kronor förra året. Det skulle vara intressant att höra hur diskussionerna gick runt dom här besluten. Även om pengarna tar olika vägar genom företaget så kvarstår faktum att man tog ett lån och delade ut pengarna.

Dyra underkläder är något som många inte köper till sig själva, utan istället får som en gåva, speciellt på alla hjärtans dag. Samma datum (14 februari) får vi också veta hur mycket företaget har tänkt dela ut i år. Om vi antar att de tjänar lika mycket det sista kvartalet som motsvarande kvartal förra året så ligger helårsvinsten på 1,72kr per aktie. Om de överraskar med högre vinst eller, igen, delar ut mer än de haft i vinst ger det ett bästa scenario på 2kr, men det verkar mer troligt att utdelningen sjunker och närmsta anhalt skulle då vara 1.5kr. Att för andra året i rad sänka utdelningen och den här gången antagligen halvera den kommer nog inte göra några aktieägare glada även om direktavkastningen på dagens kurs, i bästa fall, skulle kunna ligga runt 7%.

Sammanfattat skulle jag hellre få ett par av deras kalsonger på alla hjärtans dag, än sitta med aktieinnehav när årets direktavkastning meddelas till marknaden. Och om de nu överraskar och behåller utdelningen på 3 kronor så är det dags att ringa lyxfällan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar